این در حالی است که پزشکان مدام هشدار میدهند بازگشایی مدارس را به دلیل تکدوز بودن دانشآموزان به تعویق بیندازند. چه بسا اروپا در حال حاضر به کانون همهگیری کرونا تبدیل شده است. براساس گزارشها پیک سوم با گسترش کرونای دلتا در اروپا مواجه شده است. تعداد موارد جدید ابتلا به ویروس کرونا در اروپا طی هفته گذشته شش درصد افزایش یافت و به ۸/۱ میلیون مورد رسید. تعداد فوتیها نیز در این مدت ۱۲ درصد افزایش داشته است. نگرانیهایی وجود دارد که واریانت جدیدی تشکیل و مهمان ناخوانده ایرانیها شود.
دکتر داوود امی معاون درمان بیمارستان شهدای تجریش درخصوص وضعیت بیمارستانها به «جهانصنعت» گفت: تعداد مراجعهکنندگان از بیماران بدحال به بیمارستان کمتر شده است. ضمن اینکه مراجعه بیماران نیازمند به مراقبتهای ویژه به تدریج کمتر شده است. بنابراین بعید است که در روزهای آینده یک پیک به معنای واقعی داشته باشیم.
اما رییس بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان مسیح دانشوری درخصوص پیشبینی پیک ششم به «جهان صنعت» میگوید: براساس تجربه گذشته باید انتظار پیک ششم را داشته باشیم، زیرا همین انتظار منجر به رعایت بیشتر پروتکلهای بهداشتی از سوی مردم میشود. همچنین بازگشایی مدارس به صلاح کودکان نیست، چرا که در پیک پنجم تلفات در اطفال کم نبوده است. با این تفاسیر مردم بین دوراهی وقوع و عدم وقوع پیک ششم سرگردانند، چرا که براساس گزارشها در حال حاضر هر ۹ دقیقه ۱ فوتی نتیجه عادیانگاریها است. افزایش معنادار تعداد فوتیها نسبت به روزهای گذشته نشان میدهد عدم رعایت شیوهنامههای بهداشتی ادامه داشته و برخی با عادیانگاری، سبب صعودیشدن نرخ ابتلا و فوت در کشور شدهاند.
الزام به دوز بوستر
دکتر محمدرضا هاشمیان فوقتخصص آیسییو و عضو کمیته علمی مقابله با کرونا درخصوص میزان مبتلایان و بستریها در روزهای اخیر به «جهانصنعت» گفت: براساس آمارهای رسمی تعداد فوتیها و مبتلایان روزبهروز کاهش پیدا کرده است. البته افرادی که در این دوران به کرونای شدید مبتلا شده و فوت میکنند، قاعدتا واکسن نزدهاند یا اینکه بعضیها هم فقط دوز اول واکسن را دریافت کردند و واکسیناسیون آنها تکمیل نشده است، چرا که برخی از مردم بر این عقیدهاند با یک دوز واکسن ایمنی حاصل میشود در حالی که اینگونه نیست، هر فردی باید دو دوز واکسن کرونا دریافت کند تا ایمنی به دست آورد. این در حالی است که تاکنون ۳۷ میلیون ایرانی هر دو دوز واکسن را دریافت کردهاند. بنابراین با توجه به جمعیت کشور ما هنوز به ایمنی مدنظر یعنی ایمنی ۸۰ درصد نرسیدیم. ضمن اینکه در حال حاضر یک میلیون و سیصد هزار نفر از کادر درمان دوز بوستر را تزریق کردند. امیدوارم هر چه سریعتر دوز بوستر برای بالای ۶۰ سال نیز تزریق شود. ما نباید فرصتهای طلایی را از دست دهیم. هم زمان با تزریق دوز اول یا دوم به دیگر افراد، سالمندان هم دوز بوستر را دریافت کنند، چرا که در حال حاضر تنوع واکسنهای موجود بسیار است، در نتیجه تعلل در این امر به مصلحت نیست، چرا که اعتماد مردم همانند روزهای ابتدایی واکسیناسیون از بین میرود، بنابراین سرعت در تزریق دوز بوستر آمار فوتیهای پیک ششم را کمتر خواهد کرد. وی افزود: در هر صورت به استثنای چند کشور پاندمی در هیچ کشوری به پایان نرسیده است و همچنین در دیگر کشورها درگیریهای جدیدی رخ داده است. اما امیدواریم به مرور زمان اپیدمی در ایران به حداقل برسد که این امر با واکسیناسیون به حقیقت میپیوندد و با کاهش چرخه ابتلا، پاندمی کاهش پیدا میکند. بنابراین براساس مطالعات و منابع جهانی واکسن تنها راه نجات گریز از کرونا است.
عضو کمیته علمی کرونا اظهار کرد: براساس تجربهها باید انتظار پیک ششم را داشته باشیم، چون همین انتظار منجر به رعایت بیشتر پروتکلهای بهداشتی میشود ولی ما میتوانیم از شدت پیک بکاهیم و دامنه آن را کوتاهتر کنیم. البته بازگشایی مدارس به صلاح نیست.
واکسن بزنید
دکتر هاشمیان با تاکید بر ضرورت تزریق واکسن گفت: برخی کارشناسان بر این عقیدهاند که به خاطر برند واکسن تزریق شده مرگ و میرها افزایش پیدا کرده است، به نظرم اگر ۸۰ درصد جامعه واکسینه بودند و بعد مرگ و میر افزایش پیدا میکرد، این حرف قابل قبول بود. اما در حال حاضر باید این موضوع را در نظر بگیریم که آیا در کشور آمریکا که همگان فایزر و مدرنا تزریق کردند آیا میزان فوتیها صفر شده است؟! قاعدتا پاسخ خیر است. ایمنی واکسنها ۱۰۰درصد نبوده ولی بسیار قابلقبول است. مهم این است که بالای ۸۰ درصد هر دو دوز واکسن را تزریق کنند. با توجه به شرایط امروزه که مردم کمتر از قبل پروتکلهای بهداشتی را رعایت میکنند و همگان به سفر و رستوران میروند، میزان فوتیها ۱۳۰ و مبتلایان هشت هزار تن است و اکثریت این افراد به کرونای خفیف مبتلا میشوند. اگر سال گذشته مردم همانند امروز رفتار میکردند تعداد فوتیهای ما بیش از ۷۰۰ نفر بود. در نتیجه ما باید به واکسن اعتماد کنیم. در هر صورت تفاوتهایی بین واکسنها وجود دارد، حتی در آینده نهچندان دور امکان دارد واکسنی روانه بازار شود که میزان اثربخشی بیشتری نسبت به واکسنهای امروزی داشته باشد. بنابراین بهترین واکسن، در دسترسترین واکسن است. وی افزود: امروزه ضدواکسنها هیاهوی زیادی به راه انداختهاند و به نظرم رسانهها شواهدی که درخصوص تزریق واکسن به مردم اطلاع دادند کافی نبوده است. چرا که اطلاعات به اندازهای بیان نشده که رضایت مردم را جلب کند. به همین دلیل اعتماد مردم نسبت به واکسنهای موجود کمتر شده است. اما باید به سویی برویم که واکسن نزدهها را به دریافت واکسن تشویق کنیم. چه بسا هنوز واکسن در کشور ما اجباری نشده این در حالی است که تزریق واکسن در برخی کشورها اجباری شده است. او ادامه داد: از ابتدای پاندمی وزارت بهداشت قبلی هیچ آماری از ابتلا و فوتی کودکان ارائه نکرد و به همین دلیل آمار دقیقی در دسترس نیست امیدوارم این کاستیها به زودی رفع شود. این در حالی است که اخیر برخی اصرار بر بازگشایی مدارس دارند. اما در پیک پنجم اطفال زیادی گرفتار کرونا شدند و حتی فوت کردند.
گردش ویروس کرونا
دکتر علیرضا ناجی، رییس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علومپزشکی شهیدبهشتی درخصوص نشانههای پیک ششم گفت: همچنان موارد روزانه مثبت بالایی در کشور وجود دارد. از طرفی تعداد فوتیها هم همچنان نزدیک ۲۰۰ مورد در روز باقی مانده است. بنابراین شرایط فعلی، شرایط مناسبی نیست و نشانههایی از این است که احتمال دارد، پیک ششم آغاز شود. در این شرایط بازگشایی مدارس، دانشگاهها و سایر صنوف به این صورت، بدون اینکه اقدامات غیردرمانی درستی را انجام دهیم و گردش ویروس را در جامعه کاهش ندهیم و سطح واکسیناسیونمان هم به عدد مناسبی نرسد، بسیار بسیار میتواند خطرناک باشد. ناجی با بیان اینکه این نشانهها و سیر افزایشی بیماری بهگونهای است که میتواند به یک پیک بدل شود، گفت: البته این موضوع درباره همه استانها صدق نمیکند. در پیک چهارم و پنجم هم همین موارد اتفاق افتاد. در پیک چهارم و پنجم به این صورت بود که سیر بیماری در برخی استانهای جنوبی افزایش یافته و قرمز شدند، اما این موضوع مورد توجه قرار نگرفت و پیک سراسر کشور را گرفت. در هر صورت این شرایط هنوز هم وجود دارد و هنوز هم گردش بالایی از ویروس را داریم.
وی ادامه داد: البته واکسیناسیون سرعت بیشتری گرفته و مردم باید نسبت به تزریق واکسن تشویق شوند. در عین حال وضعیت استانهای مختلف متفاوت است، اما در کنار واکسیناسیون که در حال انجام است، باید اطلاعات لازم را به دست آورده، تحلیل مناسب انجام داده و از پیک جلوگیری کنیم. ما میتوانیم با در دست داشتن اطلاعات مناسب و پیشبینی کردن، به موقع تصمیم بگیریم و اینطور نشود که مانند پیک چهارم و پنجم پیکهای بلند، با دامنه بالا و با خسران زیاد را تجربه کنیم. وی با بیان اینکه من اکنون عضو هیچ کمیتهای نیستم، اما این اطلاعات موجود است، گفت: یکی از مشکلاتی که ما در کمیته اپیدمیولوژی یا واکنش سریع در دوره قبل داشتیم، این بود که به دستور وزیر باید به ما اطلاعات داده میشد، اما در نهایت اطلاعاتی به ما نمیدادند که ما بتوانیم درست تحلیل کنیم و تصمیمات معمولا بر اساس تحلیلهای درست انجام نمیشد و بر اساس حدسیات بود و به این حدسیات هم عمل نمیشد. بر همین اساس به نظر من ساختار وزارت بهداشت باید تغییر کند و یک مرکز مدیریت بیماریهای بسیار چالاک با بدنه علمی و قوی باشد تا در آنجا با افراد علمی تحلیلهای مناسب انجام شود و کمیتهها آن را به ستاد ملی ارائه دهند و در نهایت هم وزارت بهداشت را واقعا و عملا به عنوان مغز متفکر قبول کنند. در غیر این صورت اتفاق خاصی رخ نمیدهد. اکنون کارشناسان مختلف درباره بازگشاییها ابراز نگرانی میکنند. بازگشایی باید منطقی باشد. باید مقداری تحمل کنیم تا میزان واکسیناسیونمان بالا رود؛ فرهنگسازی برای مردم در رعایت ماسک زدن، مسافرت نرفتن و… انجام شود.
تزریق دوز بوستر برای کاهش آمار فوتی در پیک ششم
عضو کمیته علمی مقابله با کرونا به «جهانصنعت» میگوید: در حال حاضر یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از کادر درمان دوز بوستر را تزریق کردهاند. امیدوارم هر چه سریعتر دوز بوستر برای بالای ۶۰ سال نیز تزریق شود. به نظرم ما نباید فرصتهای طلایی را از دست دهیم. همزمان با تزریق دوز اول یا دوم به دیگر افراد، سالمندان هم دوز بوستر دریافت کنند، چراکه در حال حاضر تنوع واکسنهای موجود بسیار است. در نتیجه تعلل در این امر به مصلحت نیست، چراکه اعتماد مردم همانند روزهای ابتدایی واکسیناسیون از بین میرود، بنابراین سرعت در تزریق دوز بوستر آمار فوتیهای پیک ششم را کمتر خواهد کرد.
منبع خبر : جهان صنعت